Friday, 10 July 2015

Singganglah Pulok

Terasa lama tak makan menu yang menjadi jiwa ragaku. Sudah beberapa hari menu ini tertunggak sebab nak habiskan stok dalam peti ais. Ini memandangkan seperti sudah tidak ada ruang langsung hatta untuk udara berlegar. Melampau betul nih. Hai nampak gayanya kena beli bekas penyimpanan go shop la ni. Barulah kemas... jimat ruang dan mudah dilihat. Hmmm...kiv.

Semalam tertunailah apa yang diidamkan. Memang masak nasi banyaklah sebab apabila singgang plus budu @ belacan... mesti makan tak hingat karang. Makanya naklah haqu abadikan resepi ikan singgang Terengganu sebagai coret2 Ramadan. Hihi.

Ikan Singgang
3 ekor ikan selayang @apa2 jenis ikan.
3 hiris lengkuas
3 ulas bawang putih dimayang
1/2 labu bawang besar dimayang
Tiga hiris kunyit/ sedikit kunyit serbuk
Sedikit belacan
2 keping asam gelugur
5 tangkai cili
5 biji bendi
Gula... manisan...garam dan perasa
Cecara:
1. Bubuh semua bahan kecuali ikan.
2. Apabila mendidih masukkan ikan.
3. Kuatkan hingga mendidih kendian kecilkan api.
4. Reneh hingga kuah menjadi sebanyak yang sesuai.

Walau pon agak bersepah tapi rasanya best sangat.
Nah... komplit dengan budu cicah ulam. Tak tau nak ulas doh.
Sekian.

No comments: