Ingat puasa ingat bubur lambuk dan netbat semestinya. Dalam sebulan Ramadan mesti paling kurang sekali rakyat Terengganu sediakan juadah istimewa ini untuk berbuka. Hmmm sedap sangat.
Semenjak whatsapp berleluasa pada zaman dunia terbuka ni, maka gambor gambor makanan bertebaran lah. Dan ada beberapa menu yang gambornya membuatkan akak kecur liur. Tak dapat tidak mesti cari jugak. Bagus jugak post kawan2 jadi inspirasi dan sensasi.
Okaylah... hari ni ada juadah BUBUR LAMBUKKK. Jom semak resepi yang super senang ni.
Sebelum tu tayang dulu...
2 cawan beras dibersih, direndam setengah jam dan direbus hingga beras hilang rupa. Akak suka sampai hancur bersama
1 inci halia diketuk
Setengah labu bawang besar yg dimayang
............
Sementara beras terproses jadi bubur tu, sediakan
3 ikat sayur kampung yang termasuk daun midin, daun kesum, kaduk, sehelai daun kunyit, dan macam2 lah...
1 sudu serbuk kari ikut suka cap apa
1 sudu kerisik
2 kiub ayam
5 ekor ikan selayang dipanggang dan ditumbuk
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk2
1 cawan santan
Gula garam perasa
..........
Apabila nasi sudah mencapai tahap kehancuran tahap yg diingini, maka masukkan semua bahan di atas kecuali santan. Apabila mendidih masukkan santan dan rasakan.... hmmm aromanya pasti mengembang kempis hidung tau.
Eh... jangan makan dulu. Sediakan side dishesnya pulak.
1. Cuka lada
Cili api ditumbuk2 ganas. Campurkan cuka, garam dan gula. Seeloknya disediakan lebih awal.
2. Daging bakar paling sedap dipanggang pakai dapur arang
Bismillah....
No comments:
Post a Comment