Friday, 22 August 2014

Siput Sedut Lemak Berkrim Hari Ni

Hari ni ingat nak masak nasi kuning. Justeru berkobar2 lah semangat ke pasar Gong Pauh yang terkenal dengan hasil laut yang segar bugar. Tapi kadang kadang tak sihat jugaklah.
Awal2 lagi sudah sampai tapi cam biasa....kereta udah penuh. Makanya nak parking kena tunggu orang keluar. Rezeki aku tak payah pusing sudah ada yang sudah habis memborong. Pukul berapa sampai sini ye akak?....
Masuk jer ikut pasar basah terus aku disapa siput2 sedut sungai. Hmmm...lama tak makan. Satu plastik RM6.00. Boleh tahan mahai...
Nampaknya tak jadi menu asal. Nasi kuning jadi siput sedut lemak. Ok?....
 Nilah rupawannya siput sedut sungai...
 Biasanya kerja memotong punggung siput adalah tugas aboh. Tapi kali ni aboh sibuk memotong rumput yang sudah berbunga kemuncup di laman rumah. Nak tak nak terpaksa aku buat sendiri. Kena potong seekor demi seekor....memang kraftangan tahap eksklusif....hua ha. Tengok cara potong macam tak sempurna. Natijahnya pabila masak....sedut punyala sedut, payah nak keluar isi sampai habis oksigen rasanya. He...
Bubuh daun kaduk jugak. Ambik kat belajang rumah ajer tumbuh melata. Kena awas dan potong pendek supaya tak ada musuh yang bersembunyi....hati2 weh. Lepas ni kena mentenen lah agar tak merimbun.
Akhirnya berjayalah aku menghidangkan menu exotik ni kepada keluarga. Adik makan jugak sikit tapi dia kata tak suka piring otomatik yang ada pada siput. Ha..ha..ha.

No comments: