Mi ke mee?? Aisehh mana ejaan yang betul ek... menurut teman2 yang jadi cikgu tu ejaannya mi. Rujuk kamus pun mi jugak. Mee tu dalam bahasa Inggeris ye. Hehe kena biasakan yang betul. Bukan apa senanglah nak menjawab kalau anak-anak cuba mengetest emaknya wei...
Hari tak ada mood nak masak hebat2... hmm...bila masa akak masa hebat tuuu. Rasa nak masak yang simper tapi senestinya yang berkhasiat dan lazat. Meh tengok resepi Mi Rebus Ganu ni.
Hidangan 3 orang yang makan banyak.
Mi kuning
Seketul daging korban (hahaha...ala yang banyak peti sejuk tu musim ni )
5 ulas bawang putih diketuk
Lada hitam diketuk jugak
2 pohon sayur sawi yang lebat
3 biji telur ayam
1 kiub ayam
Cili
Limau nipis
Cara dan kaedah
1. Tumis bawang putih hingga perang.
2. Masukkan lada hitam dan daging
3. Renih hingga empuk.
4. Tambah air secukupnya. Bila mendidih bubuh telur satu demi satu. Kecilkan api supaya telur tidak pecah.
5. Masukkan kiub ayam, batang sawi.
6. Apabila mendidih masukkan mi, daun sawi dan cili.
7. Perasakan dengan garam dan gula.
Taraa... sedap weh. Akak terlebih rajin hari ni. Buat lada jeruk. Lada tu bukan tanam pun... biji2 lada kering yang dibuang tu sudah membalas jasa akak yang rajin menyiram. Murah rezeki.
Cara buat lada jeruk:
1. Lada hijau segar dibasuh dan dipotong serta dikeringkan (akak lapkan dengan tisu dapur jer...)
2. Bubuh dalam bekas kering.
3. Bubuh cuka, gula dan garam.
4. Simpan beberapa jam di luar.
5. Simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama.
Enak dimakan dengan mi goreng...mi rebus. Megi lagi laa....
No comments:
Post a Comment