Tuesday 30 June 2015

Ikan Siakap Masam Manis Kuini

Sempena Ramadan bulan berkat ni, ramai suri rumah yang terasah kemahiran memasak yang kian menumpul sebab lama tersimpan. Yalah... apabila ansk2 kecil turut berpuasa, semestinya kita sebagai ibu bapa cuba sediakan menu yang up sikitlah sebagai ganjaran. Ayahnya pon sama kan macam-macam teringinnya. Ikhlaskan ya ibu2 ... besar pahala tu.

Dalam wasap group tu dah macam medan tayang kehandalan. Akupon sama... hihihu. Bukan nak menunjuk2 tapi sekadar kongsi idea dan selebihnya suka suki saja sebab gambar budu belacan pun ada. Seronok dan sekaligus menggalakkan kaum hawa masak sendiri.

Hari ni nak kongsi resepi ringkas ikan masam manis. Yang spesialnya ada buah kuini menggantikan nanas.

Resepi:
1 ekor ikan siakap sedang, dibersihkan dan dilumur dengan garam. Pas tu lumur telur putih. Masa basah2 tu lumurkan tepung jagung.
Bahan tumis
1 labu besar bawang hollang dihiris dadu
3 ulas bawang putih dicincang
1 biji tomato didadu
2 sb cili boh
1 sb tepung jagung
Sedikit manisan
Garam
1 kiub ayam
Minyak

Bahan Tabur
1 biji kuini yang didadu


Cara
1. Goreng ikan di dalam minyak yang banyak. Ketepikan. Akak suka kalau garing.
2. Gunakan minyak lebihan gorengan ikan tadi, umis cili, bawang. Apabila layu masukkan tomato. Masukkan kiub, manisan, perasa dan garam.
3. Tuang kuah ke atas ikan ataupun masukkan ijan dalam kuah.
4. Taburkan buah kuini di sekeliling ikan. Nah siap. Mudah kan.

Selain daripada kuini, biasanya chef2 di rumah yang bubuh laici. Sehati suka sajalah.

Saturday 27 June 2015

Meriahnya Bazar Ramadan di Tepi Stadium, Kota Bharu

Kelmarin memang sudah dirancang untuk ke Kota Bharu untuk beli keperluan raya, khasnya untuk budak2 la kan. Selagi tak komplit selagi tu rasa terhutang di senarai atas. Tak macam maknya masa kanak-kanak. Baju raya hanya sepasang saja. Kasut raya tu mean kasut sekolah. Sedih kan... tapi terima kasih ibuku yang bersusah payah untuk membesarkan aku. Alhamdulillah...

Sungguh terkesan dengan harga barang2 yang memang mahal sekarang. Apalah daya kita ya... Lepas berkayuh ke situ sini di KB Mall tu, masih awal lagi. Jom aboh kita meronda di BaRam atau PaRam. Bazar Ramadan lahhh....hehe

Nak ke lokasi Stadium Sultan Mohamad IV ni pon aku kena set GPS. Teruk kan tahap buta jalan? Tapi semua tu tak mematahkan semangat kami meski puasa tak bersahur sebab tak terkejut.

Memang ramai sangat pengunjung. Bayangkan betapa laris jualan peniaga kat sini kan. Beli bunga api of course la.
Macam2 kuih. Kali pertama tengok kuih popular tahi itik. Boleh tahan jugak rasanya... tapi rasa putih telur la ye.

Berat mata memandang berat lagi tangan menjinjing. Hihi tak ada la berat. Sedondong tu.
Aboh dan petai2... memang besar mata petai ni menjeling kami yang memaksa kami reverse untuk membeli. Murah pulak tu. Sori la kalu nak ada petai yang tua tu kat tempat aku. Banyakannya masih muda sudah dijual.
Ha yang perkara baharu bagiku. Air dijual dalam bekas ni dengan harga RM7 sekali air. Aku yang tak suka mengumpul bekas2 kat rumah pon teruja membelinya. Ala-ala bekas ais yang tahan panas dan sejuk tu. Akak panggil bocong jer... opps bukan pocong ye. Buktinya dari KB ke rumah yang mengambil masa 3 jam tu... aisnya masih berketul2 macam baru dibeli. Hmm bolehlah diguna untuk bawa bekal air ke tempat kerja... tak pon untuk adik bawa ke sekolah. Boleh gitu dik?

Kesimpulannya... rugi kalau tak singgah di BaRam Stadium ni kalau sudah alang2 ada di negeri Cik Siti Wan Kembe ni.

Thursday 25 June 2015

Bantual Awal IPTA/IPTS Yayasan Terengganu

Abang mohon bantuan ni setelah dia diterima masuk ke UITM Seri Iskandar untuk buat diploma. Maka banyaklah persediaan yang perlu diselesaikan terutama yang berkaitan wang. Nasib baik sangatlah ada Yayasan Terengganu yang prihatin kepada anak2 yang nak belajar. Terima kasih.

Patutnya duit tu diambil di TERR tapi memandangkan tarikh tu kami anak beranak masih dalam pelan berpeleseran di Utara, maka kelmarin baru berkesempatan mengambilnya walaupun masa sampai tu semput sangat. Almaklum bulan puasa ni pejabat tutup awal sikit. Masih sempat kujeling jam... masa tu pukul 3.25 petang. Membebel jugaklah mulut2 comel upahan kerajaan negeri tu. Haha...sori. Akakpon berkejar jugak tadi tapi sudah jaraknya jauh kan.


RM750 untuk bantuan belajar. RM500 lagi tu untuk bantuan beli komputer. Wahh... terima kasih. Oh ya... nok royat ni... bantuan ni terbuka kepada rakyat dan pemastautin Terengganu tanpa kira kaum deh.

Bubur Lambuk Terengganu Istimewa

Ingat puasa ingat bubur lambuk dan netbat semestinya. Dalam sebulan Ramadan mesti paling kurang sekali rakyat Terengganu sediakan juadah istimewa ini untuk berbuka. Hmmm sedap sangat.

Semenjak whatsapp berleluasa pada zaman dunia terbuka ni, maka gambor gambor makanan bertebaran lah. Dan ada beberapa menu yang gambornya membuatkan akak kecur liur. Tak dapat tidak mesti cari jugak. Bagus jugak post kawan2 jadi inspirasi dan sensasi.

Okaylah... hari ni ada juadah BUBUR LAMBUKKK. Jom semak resepi yang super senang ni.
                          Sebelum tu tayang dulu...

2 cawan beras dibersih, direndam setengah jam dan direbus hingga beras hilang rupa. Akak suka sampai hancur bersama
1 inci halia diketuk
Setengah labu bawang besar yg dimayang
............
Sementara beras terproses jadi bubur tu, sediakan
3 ikat sayur kampung yang termasuk daun midin, daun kesum, kaduk, sehelai daun kunyit, dan macam2 lah...
1 sudu serbuk kari ikut suka cap apa
1 sudu kerisik
2 kiub ayam
5 ekor ikan selayang dipanggang dan ditumbuk
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk2
1 cawan santan
Gula garam perasa
..........
Apabila nasi sudah mencapai tahap kehancuran tahap yg diingini, maka masukkan semua bahan di atas kecuali santan. Apabila mendidih masukkan santan dan rasakan.... hmmm aromanya pasti mengembang kempis hidung tau.

Eh... jangan makan dulu. Sediakan side dishesnya pulak.
1. Cuka lada
 Cili api ditumbuk2 ganas. Campurkan cuka,        garam dan gula. Seeloknya disediakan lebih awal.

2. Daging bakar paling sedap dipanggang pakai dapur arang



                                      Bismillah....


Monday 22 June 2015

Puding Gula Hangus Simple

Puasa sudah masuk hari kelima. Masih lagi semangat nak masak sediakan lauk berbuka meski sejenis saja. Puas hati tau mengadap masakan sendiri o. Kelmarin tiba2 teringin sangat nak makan puding karamel setelah menelan lior tengok gambar yang diposkan dalam wasap famili. Aduhh...
 Sekejap jer nak masak puding ni.
Ni untuk anak sedara yang akan mula belajar esok. Selamat belajar.

Resepi
3 sudu besar gula dihanguskan dan dicampur
1 cawan air. Biarkan sejuk.
Kacaukan:
1 tin susu cair
Setengah tin susu pekat
5 biji telur
Setengah cawan air
Esen.
Cara:
1. Masukkan gula hangus dalam bekas.
2. Sendukkan campuran susu
3. Kukus dalam setengah jam.
4. Menghasilkan 4 bekas di atas yang tidak penuh sangat.

Komen pelanggan kat rumah : sedap sangat.

Saturday 13 June 2015

Redah Jalan Felda Aring Sekali

Kalau ikut kronologi berjimba cuti sekolah, entri ni antara episod akhirla sebab persiaran kami bermula di Putrajaya-Perak-Perlis-Aring. Hok alohh... macamla akak selama ni ada urutan peristiwa sangat. Ingat rancangan Peristiwa ke...

Tak apa akak dahulukan sebab mungkin ramai yang nak tahu kisah terkini jalan pintas dari Utara ke Pantai Timur tu.

Catatan Sejarah ini berlaku pada 4 Jun 2015. Mulanya teragak-agak juga nak guna jalan ni sebab banyak cerita tentangnya. Bukan saja pasal lubang2 dan tanah runtuh.... MALAHHH ada gak cerita seram2 sejuk dikejar mata besar di belakang kereta. Yang tambah perisa tu siap memotong di garisan kembar tu. ALLAHUALLAM.
 Memang cantik nian pemandangan. Harap2 bukit/gua batu kapur ni lestari di sini tanpa ada tangan2 yang cuba menyakitinya.
 Pemanduan lancar sambil layan view.
 Sekarang masuk episod jalan sedang dibaiki. Masih okay. Best jugaklah naik buai. Kalau ibu mengandung tu tak selesa la kot. Jalan offroad ni iebih kurang tiga km saja.

 Oppps terlepas. Makanya ambik gambar dari belakang. Apa yang ada pada pokok bentuk seperti cendawan besar ni... hehe pabila ternampak pokok ni maknanya kita sudah masuk sempadan Hulu Terengganu secara tak semena2. Di situ ada papan tanda sempadan negeri.

Pas tu jalan cantik jer... kalau nak memotong lori mori tu silakan di sini. Tapi awas ada gak lencongan. Waspada mesti selalu.

Justeru... kepada sesiapa yang nak lalu ikut jalan sini tak usah risaulah. Licin jer cuma beberapa tempat saja yang sedang diperbaiki.

Wassalam.

Thursday 11 June 2015

Buat Rendang Kali Pertamanya... leceh jugak

Sudah lama teringin ringin nak masak rendang. Tak sabar2 nak tunggu hari Rabu. Sebab kat sini boleh dapat daging segar hanya pada hari nat yaitu Rabu dan Sabtu. Tau apa itu hari nat?... maknanya hari giliran di mana ramai peniaga dan penjaja yang buka kedai atau bentang tikar. Maka banyaklah sayur2 kampung yang fresh sresh tu. Sukaaa...

Sesungguhnya kelmarin tu aku bersiap seawal2nya redi nak ke pasar. Alih2 hanya sorangnya penjual daging yang ada. Tapi aku dan asben mesti beli daging dengan penjual peberet. Tak boleh orang lain kalau di situ?... ngape eh... misteriii..

Maka kepala ligat cari idea. Asben cadang ke pasar Bukit Payong. Hoho... jauh tu. Tapi misi mesti diteruskan seperti menunaikan kehendak orang mengidam-ngidam. Tak kira la apa nak fitnahkan asal aku dapat daging sekilo hari ni jugakkkk. Akhirnya dapat... hehe..tq.. tq.
 Gumbiralah sangat tika memasak wei... harap menjadi dan jadi kesukaan ahli rumah ni la ye.
 Tapi memandangkan banyak benda baru nak sediakan seperti nyiur gula tu... mana nak goreng tanpa minyak... dengan api perlahan... kena balik2 selalu.... lambat oi. Lastnya kena blend hingga terbit minyaknya. Part ni paling leceh sebab tiba2 my blender tak berapa layak nak dipanggil blender agaknya. Takkk terkisar kelapanya secara serata... mana nak keluo minyak. Kluo peluh adaa... tapi banyakkan istighfar nya.
 Hirislah daun kunyit ni untuk bangkitkan arima rendang sejati.
Ni sudah hampir masak. Suspen... sedap ke idok ni ei... dek kerana lama berdiri tak ingatlah aku nak snap gambor aksi dalam pinggan. Terus ngap. Hmmm... berbaloi2. Adik kata sedap ngat rendang. Ngeh... ngeh seratus kali. Terima kasih anakku. Keseluruhan masa diambil rasanya mencapai separuh hari kot!! Ambo over tu kan...

Resepi ni aku jumpa dalam belog che ta, intai juga dapur azie dan azlita. Nanti aku linkkan ni pakai enfon jadi susah banget. Terima kasih daun keladi gajah. Resepi campur2 ambik yang senang senang ajer.
Resepi ni aku tulis dalam versi ubah suai selepas masak untuk rujukanku pada hari2 nan mendatang.

1 kg daging
2 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
2 senduk besar cili kering kisar
1 kiub ayam
1/2 kg santan pekat
4 sudu makan nyiur gula/kerisik
5 batang serai dikisar
Halia
Manisan
Gula
2 kpg asam
2 helai daun kunyit dihiris halus
.................................



Monday 8 June 2015

Yang Penting Hari Ini

                SELAMAT HARI LAHIR KE 10 ADIK...

Semoga adik jadi insan soleh dan sukses dalam hidup. Tapi entah mengapa tuan punya badan tidak sedar hari istimewa untuk tahun ini. Seperti biasa anak2 ku tidak demand hadiah2. Bagus sebab sebab faham subjek ekonomi sedari kecil lagi. Hehe.

Untuk adik khasnya ... umi dan aboh sayang adik sangat2... Terima kasih kerana menceriakan hidup kami sepanjang kehadiranmu.

Jimba Cuti Sekolah

Selamat petang. Sudah berkapuk blog bingkisan hatiku ini menyepi. Budak-budak sekolah dan para guru dapat kiranya bercuti panjang. Adalah disyorkan para ibu bapa semuanya membawa anak-anak tercinta makan angin. Alahh... dekat-dekat pon oke asal dapat tukar angin dan refresh minda. Dok gitu e??
Akak?? Sempena nak menghantar abang ke UITM Perak untuk buat diplomanya... akak sebagai perancang bandar dan wilayah autonomi... hihi merapu.. membuat perancangan untuk:
1. Berjimba sukaria di Floria Putrajaya tuh... lama sudah aku mengidam. Kali ni insya-Allah.
2. Ke Perak secara rasmi
3. Terus berpeleseran ke Perlis Indera Kayangan... harap mangga harumanis tu menantiku dengan senyumannn.

Floria
Sewa homestay bajet kat Bangi RM170 dua malam. Selesa untuk kami 5 beranak.
 Mesti berganbar2 kat trademark ni. Petang kelmarin sudah datang sini tapi ronda2 kat luar ajer. Tiket masuk rm3 dan seringgit untuk kanak2 riang. Berbaloi-baloi si ikan kaloi.
 Banyak sangat munga2 yang cantik menarik. Rasa nak letak semua gegambar...
Lagi dalam hati ada taman.